Letní promítání na nádvoří: Kopytem sem, kopytem tam

Letní promítání na nádvoří: Kopytem sem, kopytem tam

Stejně jako každý rok jsme si pro Vás připravili filmové promítání v rámci Meziříčského kulturního léta. Stěžejním prvkem tohoto ročníku bude žena, ženská postava, v hlavní roli českých archivních snímků. Můžete se těšit třeba na Slaměný klobouk, Kopytem sem, kopytem tam, Sestřičky, Partii krásného dragouna nebo Svatbu jako řemen. 

Přijďte se pobavit a zasmát na začátku týdne, tedy každé pondělí! :)

 

KOPYTEM SEM, KOPYTEM TAM (komedie / drama, Věra Chytilová, 1988, 128min)

Nemoc AIDS sa stala východiskem pro zkoumání povrchních vztahů mezi lidmi a symbolem smrtelného ohrožení, stresové situace, která odhaluje podstatu jednotlivých charakterů. Tři sympatičtí třicátníci vesele užívají život, namísto lásky střídají sexuální partnerky a cenu života jim připomene až AIDS. Film o apatii, nihilizmu, nivelizaci hodnot, epikurejském egocentrismu se sebevražednými důsledky. Euforické eskapády jako zoufalá snaha přemoci pocit odcizení ve společnosti. 

Významným přínosem  sa stala účast amatérského divadla Sklep, která dodává filmu originální poetiku, hravou recesi a osobité herecké projevy T. Hanáka, M. Šteindlera a D. Vávry. Námětem a scenáristickou spoluprácí sa uvedl mladý absolvent FAMU P. Škapík. V chytilovsky hektickém tempu vyprávění upoutá rozháraná kompozice obrazu (barevně syté tónině dominuje červená), nervní střih, dekomponovaná hudba, pulzování a ostré jízdy působivé kamery, snímající v nejnemožnějších úhlech a sklonech. Důmyslný humor a efektní pozerství jsou představeny natolik okázale, až je vlastní amorální podstata skutků přehlušovaná a ostrost pohledu na zdeformovanou realitu se rozptyluje. 

 

V případě nepříznivého počasí se projekce ruší. 

Změna programu vyhrazena. 

Termíny

  • Po 15.8.2022, 20:30 — 22:30

Vstupné

vstup zdarma

Místo konání

I. nádvoří zámku – Letní scéna

Pořadatel

MaGC

Videa